Ecosperity Week 2023 - Breakthroughs for Net Zero

In 2022 alone, extreme weather events - from the floods in Pakistan to heatwaves in Europe, hurricanes in the US and forest fires in Australia - have affected millions of lives and resulted in billions of dollars in damages.

Solving the climate crisis has been called "the moonshot of our generation". We need radical action and collaboration to avoid the worst effects of climate change on humanity. There have been strides in the right direction with commitments made, coalitions formed and developments in decarbonisation technology and international carbon markets, but geopolitical and economic crises threaten to impede climate progress. 

Themed “Breakthroughs for Net Zero", Ecosperity Week 2023 gathered global business leaders, policy-makers, investors and civil society from across industries to address the high impact technology, policy and finance levers to bring about the transformational breakthroughs we need for our planet, businesses and communities. 

The morning plenaries over three days focused on fast-tracking decarbonisation, enabling net-zero cities and financing Asia’s net-zero transition. The third day was anchored by the Financing Asia's Transition (FAST) Conference, jointly organised by BlackRock, the Monetary Authority of Singapore and Temasek.

As a convening platform, Ecosperity Week also featured a line-up of other thematically aligned events by like-minded partners in the afternoons. These breakout sessions took the form of panels, roundtables, workshops and pitch sessions, and provide a platform for more action-oriented dialogue and networking opportunities.

Ecosperity Week is a by-invitation event. Check out the highlights from this year's event below.

Highlights from Ecosperity Week 2023

The three-day conference gathered global business leaders, policy-makers, investors and civil society from across industries to address the high impact technology, policy and finance levers to bring about the transformational breakthroughs we need for our planet, businesses and communities.

Read more


Programme Overview

Fast-Tracking Decarbonisation

6 JUN 2023
08:30 - 12:50 GMT+8

Marina Bay Sands

Sands Expo & Convention Centre, Level 5

Plenaries

Timings indicated are Singapore time (GMT+8)
07:30 – 08:30
Registration
60 mins
08:30 – 09:40
Ecosperity Week 2023 Opening
70 mins
09:40 – 10:00
Building Energy Security and Equity through the Energy Transition
20 mins
10:00 – 10:10
Embracing a Sustainable Future: The China Perspective
10 mins
10:10 – 10:40
Tea Break
30 mins
10:40 – 10:55
Southeast Asia's Green Economy 2023: Cracking The Code Report Launch
15 mins
10:55 – 11:35
New Platforms and Pathways to Scale Decarbonisation
40 mins
11:35 – 12:05
Catalysing Climate Tech: The Dawn of a New Era
30 mins
12:05 – 12:50
Towards a Just and Inclusive Transition
45 mins
13:00 – 14:00
Lunch
60 mins

Partner Events

13:00 – 14:30
Standard Chartered Lunch with Keynote: The Geopolitics of Climate Change - Hotbeds and Opportunities
90 mins
13:15 – 16:00
UBS Action showcase in accelerating decarbonisation: Blended finance and transition
165 mins
14:00 – 16:30
ENGIE Impact Deep Dive: Innovations to Advance Net Zero
150 mins
14:00 – 18:00
GreenSpace Tech by Deloitte: Connecting climate tech innovation with industry to fast-track decarbonisation
240 mins
14:00 – 17:30
PwC: Accelerating trust and transparency in a world on fire
210 mins
14:00 – 17:00
UN Global Compact Network Singapore 8th CEO Roundtable 2023
180 mins
14:00 – 17:30
WBCSD APAC Event 2023: Ambition, Action, Accountability
210 mins
14:30 – 18:00
A4S: The CFO Roundtable
210 mins
View more Partner Events here.

Enabling Net-Zero Cities

7 JUN 2023

Marina Bay Sands

Sands Expo & Convention Centre, Level 5

Plenaries

Timings indicated are Singapore time (GMT+8)
07:30 – 08:30
Registration
60 mins
08:30 – 09:00
Opening Address and Fireside Chat
30 mins
09:00 – 09:10
City-Scale Decarbonisation: Global Drivers, Opportunities, and Risks
10 mins
09:10 – 09:50
Climate United: Harnessing Public-Private Cooperation for Zero Carbon Cities
40 mins
09:50 – 10:35
Tackling Embodied Carbon: Disrupting Technologies and Innovations for Net Zero
45 mins
10:35 – 11:05
Tea Break
30 mins
11:05 – 11:40
NUSANTARA: A World Class Green Smart City
35 mins
11:40 – 12:30
Rising to the Challenge: Building Climate-Resilient Cities
50 mins
12:30 – 13:00
Growing Solutions for Cities 2.0
30 mins
13:00 – 13:10
The Earthshot Prize Singapore
10 mins
13:10 – 14:00
Lunch
50 mins

Partner Events

14:00 – 17:45
CleanEnviro Summit Singapore (CESG) Catalyst 2023
225 mins
14:00 – 18:00
First Movers Coalition In-Country Workshop: Sustainable Aviation Fuel Supply and Potential in Singapore
240 mins
14:00 – 18:00
GenZero Climate Summit: Navigating Climate Crossroads
240 mins
14:00 – 18:30
Impact Investing Roundtable 2023
270 mins
14:00 – 17:30
WBCSD APAC Event 2023: Ambition, Action, Accountability
210 mins
View more Partner Events here.

Financing Asia's Net-Zero Transition

8 JUN 2023

Marina Bay Sands

Sands Expo & Convention Centre, Level 5

Plenaries

Timings indicated are Singapore time (GMT+8)
07:30 – 08:30
Registration
60 mins
08:30 – 08:45
FAST Conference 2023 Keynote Address
15 mins
08:45 – 08:55
FAST Conference 2023 Opening Address
10 mins
08:55 – 09:35
Scaling Climate Financing: Breakthrough Solutions and Pathways
40 mins
09:35 – 10:15
Building Net-Zero Portfolios: Leveraging Both Public and Private Markets
40 mins
10:15 – 10:55
Building A High-quality and Trusted Global Carbon Market: The Road Ahead
40 mins
10:55 – 11:25
Tea Break
30 mins
11:25 – 12:20
Just Transition in Action: Phasing Out Asia's Coal-Fired Power Plants
55 mins
12:20 – 12:45
Climate Philanthropy in Action: Inspiring Private Sector Engagement and Collective Impact
25 mins
12:45 – 12:55
Ecosperity Week 2023 Closing Remarks
10 mins
13:00 – 14:00
Lunch
60 mins

Partner Events

13:30 – 18:00
FiNZ Connect Series
270 mins
14:00 – 19:30
Climate Group Asia Action Summit
330 mins
14:00 – 17:25
GenZero Climate Summit: Navigating Climate Crossroads
205 mins
14:00 – 18:00
The Liveability Challenge Grand Finale
240 mins
14:00 – 18:00
WBCSD APAC Event 2023: Ambition, Action, Accountability
240 mins
15:45 – 17:15
SMBC Roundtable: Accelerating and activating Asia’s transition in the built environment
90 mins
View more Partner Events here.

Speakers and Moderators

Senior Minister and Coordinating Minister for Social Policies & Chairman of the Monetary Authority of Singapore (MAS)
Republic of Singapore
Minister for Sustainability and the Environment & Minister-in-charge of Trade Relations
Republic of Singapore
Minister for National Development & Minister-in-Charge of Social Services Integration
Republic of Singapore
President
Republic of Indonesia
Coordinating Minister for Maritime and Investment Affairs
Republic of Indonesia
Senior Partner
McKinsey & Company
Anchor and Chief International Correspondent for Southeast Asia
Bloomberg
Founding Director
Atelier Ten